17 Μαρτίου 2005 | Ο Α. Ο. Διονύσου κατακτά το Κύπελλο Βοιωτίας στο ποδόσφαιρο | Αφιέρωμα


Έχουν περάσει 11 χρόνια από εκείνη την μεγάλη μέρα της 17ης Μαρτίου 2005, όπου ο Αθλητικός Όμιλος του χωριού μας (Α.Ο. Διονύσου - Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία) κατέκτησε το μοναδικό Κύπελλο Βοιωτίας στην ιστορία του νικώντας την Αναγέννηση Σχηματαρίου (Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας) με 4-3 στην παράταση. Με αφορμή την επέτειο της ημέρας αυτής που έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό όλων όσων ζήσανε την κατάκτηση του κυπέλλου δημιουργήσαμε ένα αφιέρωμα για να "θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι".

Άρθρο και φωτογραφίες της εφημερίδας "Νέα της Βοιωτίας" 
που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005:


Ένας από τους καλύτερους τελικούς του κυπέλλου Βοιωτίας διεξήχθηκε την περασμένη Πέμπτη 17 Μαρτίου στο Αθλητικό Κέντρο της Ε.Π.Σ. Βοιωτίας στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Η διοργάνωση του τελικού ήταν άψογη όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η διοργανώτρια Ε.Π.Σ.Β
Τον αγώνα παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι με επικεφαλής τους Δημάρχους Ορχομενού (Λουκάς Υπερήφανος) και Σχηματαρίου. [...] Την παράσταση "έκλεψαν οι φίλαθλοι του Διονύσου που είχαν κατακλύσει το γήπεδο, καλά οργανωμένοι και με τα συνθήματα τους μας θύμισαν στιγμές Πορτογαλίας όταν η Εθνική μας πήρε το Πανευρωπαϊκό.

Oι φιναλίστ
Φιναλίστ η Αναγέννηση Σχηματαρίου και ο Διόνυσος, ομάδες από διαφορετικές κατηγορίες αφού η πρώτη συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας και η δεύτερη στο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας Βοιωτίας.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν η Αναγέννηση Σχηματαρίου αλλά αποδείχθηκε ότι σε έναν τελικό δεν υπάρχουν φαβορί, αφού ο Διόνυσος πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση κατάφερε να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπελλούχος Βοιωτίας.
Οι παίκτες του Αλέκου Μπλαρά και του Άγγελου Μάρκου εντυπωσίασαν με το πάθος που αγωνίσθηκαν και δεν πτοήθηκαν από το μεγάλο όνομα του αντιπάλου τους. Ήθελαν το κύπελλο και το πήραν. Ήξεραν ότι δεν θα είχα άλλη τόσο μεγάλη ευκαιρία και υπερβάλλοντας τους εαυτούς του κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ακόμη και όταν δέχθηκαν το γκολ της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας του αγώνα, πείσμωσαν ακόμη περισσότερο και στην παράταση έλιωσαν σίδερα και στο τέλος πανάξια πανηγύρισαν έξαλλα για την μεγάλη τους επιτυχία.
Η Αναγέννηση από την άλλη πλευρά αγωνίσθηκε με δόση υπεροψίας και οι παίκτες της δεν περίμεναν τόση μεγάλη αντίσταση από τους νεαρούς παίκτες του Διονύσου. Μόνο όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ αντέδρασαν και κατάφεραν δύο φορές να φέρουν στα ίσα τον αγώνα αλλά ούτε αυτό στάθηκε αρκετό για να πάρουν το κύπελλο μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. 
Ίσως πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν το κύπελλο χωρίς να ιδρώσουν κι αυτό επηρέασε την απόδοση τους. Έδειχναν ότι διαθέτουν καλύτερη ομάδα αλλά υστερούσαν σε δύναμη, πάθος, και πείσμα, στοιχεία που είχαν οι παίκτες του Διονύσου.


O αγώνας
Το πρώτο ημίχρονο ήταν μέτριο ποιοτικά και τίποτα δεν προδίκαζε την ποδοσφαιρική πανδαισία του β΄ μέρους. Η Αναγέννηση ξεκίνησε επιθετικά κια στο πρώτο ημίωρο έχασε ορισμένες καλές ευκαιρίες με τον Γκίκα στο 1΄, και στο 29΄ με τον Κανέλλο.
Η μοναδική αξιόλογη φάση από πλευράς Διονύσου ήταν στο 32΄ όταν σε σέντρα του Καλλιώρα Ε ο Φυλακτός γύρισε με το στήθος και την τελευταία στιγμή πρόλαβε το αυτογκόλ ο Μεγαρίτης αποκρούοντας με την άκρη των δακτύλων του.


Το β΄μέρος θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη όσων βρέθηκαν την Πέμπτη στο Αθλητικό Κέντρο της Ε.Π.Σ.Β. Στην πρώτη επίθεση του ο Διόνυσος πήρε το προβάδισμα στο σκορ. Συγκεκριμένα ο Καλλιώρας Κωνσταντίνος. με ωραία μπαλιά βγάζει τετ-α-τετ τον Καλλιώρα Βασίλειο. που πλάσαρε έξοχα τον Μεγαρίτη σημειώνοντας το 0-1 μέσα σε αποθέωση.


Στο 53΄ ωραίο χτύπημα φάουλ του Νικολάου απέκρουσε εντυπωσιακά ο Αβράμπος. Όμως και πάλι οι παίκτες του Διονύσου βρήκαν το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα στο 62΄ όταν ο Μάμαλης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, η μπάλα στο κεφάλι του Μυτάκη για να καταλήξει στον αμαρκάριστο Καλλιώρα Βασίλη που από κοντά πέτυχε το 0-2 με το δεύτερο προσωπικό του γκολ.


Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση των παικτών της Αναγέννησης και σε διάστημα τριών λεπτών αποκαταστάθηκαν οι ισορροπίες με δράστη τον Γκίκα, ο οποίος στο 66΄  βγήκε κερδισμένος από κόντρα των Αβράμπου - Κολοβού μειώνοντας σε 1-2 και στο 69΄ με ωραία ατομική ενέργεια και σουτ από το ύψος της περιοχής έφερε στα ίσα τον αγώνα σημειώνοντας το 2-2.




Όλοι τότε πίστεψαν ότι ήρθε το τέλος του Διονύσου, ότι οι παίκτες του δεν θα είχαν τα ψυχικά αποθέματα να αντιδράσουν αλλά διαψεύστηκαν. Στο 70΄ο Καλλιώρας Βασίλης ξεχύθηκε προς την αντίπλαη εστία από πλάγια αριστερά για να τον ανατρέψει ο κεραμιδάς και ο διαιτητής Τσαρνάς έδειξε τη βούλα των 11 μέτρων. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Καλλιώρας Ευάγγελος που νίκησε τον Μεγαρίτη δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του.


Είχαν συμπληρωθεί τα 90΄λεπτά του αγώνα και η πινακίδα του τέταρτου διαιτητή Γιώργου Παπαγεωργίου έδειξε έξτρα χρόνο 4 λεπτά. Όλα έδειχναν ότι το 2-3 θα παρέμεινε τελικό σκορ αφού απέμεναν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να συμπληρωθεί και ο έξτρα χρόνος. Η ομάδα του Σχηματαρίου κέρδισε φάουλ από δεξιά το οποίο εκτέλεσε ο Μήτρου στην καρδιά της άμυνας του Διονύσου και ο Γκίκας με κεφαλιά βρήκε τον Λίγκο που με ωραίο γυριστό σουτ πέτυχε το 3-3 στέλνοντας τις δύο ομάδες στην παράταση.


Μια παράταση που για δεύτερη φορά οι παίκτες του Διονύσου βρέθηκαν με ψυχολογικό ντεζαβαντάζ αφού δεν μπορούσαν να πιστέψουν την απροσδόκητη ισοφάριση στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Όμως αφού ξεπέρασαν ανώδυνα το ξέσπασμα της ομάδας του Σχηματαρίου που δημιούργησε καλές ευκαιρίες να προηγηθεί, Συγκεκριμένα στο 105΄ο Λίγκος μετά από ωραία ατομική ενέργεια σημάδεψε τη ρίζα του αριστερού δοκαριού της εστίας του Αβράμπου ενώ στο 107΄όταν το σουτ του Γκίκα το απέκρουσε εντυπωσιακά ο Αβράμπος.
Στο 114΄ ο Διόνυσος κέρδισε φάουλ αρκετά μέτρα μακριά από την εστία του Μεγαρίτη που εκτέλεσε δυνατά ο Κολοβός αλλά ο πορτιέρο της Αναγέννησης απέκρουσε σε κόρνερ. Όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα κρινόταν στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, αλλά οι παίκτες του Διονύσου είχαν διαφορετική άποψη. Είχαν συμπληρωθεί 118΄αγώνα όταν ο Αλέκος Μπλαράς που είχε περάσει αλλαγή για να τονώσει το ηθικό των νεαρών παικτών του, με ωραία ασίστ βγάζει τον Καλλιώρα Ευάγγελο τετ-α-τετ με τον Μεγαρίτη και με ψύχραιμο πλασέ σημειώνει το 3-4.


Θα ήταν άδικο αν αυτή τη φορά ο Διόνυσος δεχόταν για τέταρτη φορά την ισοφάριση και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Τσαρνά έδωσε το σύνθημα για το ξεκίνημα ενός απίστευτου πανηγυρισμού από τους παίκτες, τους παράγοντες και τους φιλάθλους του Διονύσου. Από τους κυπελλούχους δεν υπήρχαν υστερήσαντες, όλοι έδωσαν και την ψυχή τους για να κατακτήσουν την κούπα και στέφθηκαν πανάξια κυπελλούχοι Βοιωτίας 2004-2005 και από την ομάδα του Σχηματαρίου ξεχώρισαν οι: Μεγαρίτης, Λίγκος, Γκίνης, Μυτάκης. Καλή η διαιτησία των Τσαρνά, Χρήστου, Λιανού.


Οι ενδεκάδες των ομάδων: 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Μεγαρίτης, Κεραμιδάς, Αναστασιάδης, Μυτάκης, Φυλακτός, Μήτρου, Γκίκας, Κανέλος, Ζαχαρίας (55΄ Λίγκος), Νικολάου (79΄ Λάμπρου), Γκίνης (46΄ Θεοδωρακάκος).

ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Αβράμπος, Μιχόπουλος, Βελαώρας, Ψαλλίδας Κολοβός, Χαλβαντζής, Μάμαλης, Καλλιώρας Ε., Καλλιώρας Β., Καλλιώρας Κ. (93΄ Σφυρής), Καλλιώρας Γ. (55΄Μπλαράς). Προπονητές της ομάδας μας: Αλέκος Μπλαράς, Άγγελος Μάρκου.

Πανηγύρια στο Διόνυσο:
Μετά τον τελικό οι παράγοντες, οι παίκτες και οι φίλαθλοι του Διονύσου πανηγύρισαν έξαλλα τη μεγάλη τους επιτυχία σε ταβέρνα του χωριού. Ένα μεγάλο γλέντι με την παρουσία αρκετών επίσημων προσκεκλημένων με άφθονο κρασί, μπύρα αλλά και κέφι με χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Εμείς εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας σ' όλους τους συντελεστές της ανεπανάληπτης αυτής επιτυχίας του Α.. ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

*Το οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το συλλεκτικό DVD που κυκλοφόρησε από την ομάδα ενώ η εφημερίδα από το αρχείο ενός συγχωριανού μας.



ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

FACEBOOK

ANDROID APP

item
Wordpress