Διόνυσος Βοιωτίας (Γεωγραφικός Προσδιορισμός - Ονομασία - Ιστορία)!


Γεωγραφικός προσδιορισμός 
Ο Διόνυσος είναι πεδινό χωριό (υψόμετρο: 130 μέτρα) του ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Ορχομενού στο νομό Βοιωτίας. Βρίσκεται στα βόρεια της πεδιάδας της Κωπαΐδας και της πόλης του Ορχομενού. Έχει πληθυσμό 480 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 20021 ενώ πανηγυρίζει στις 6 Μαΐου, στη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ. 

Η ονομασία του χωριού 
Το Τσαμάλι ή Τζαμάλιον μετονομάστηκε το 1955 σε Διόνυσο επειδή οι κάτοικοι του, θεώρησαν ότι τα απομεινάρια των βάθρων των αγαλμάτων που βρέθηκαν νότια του οικισμού, σκαλισμένα στους πρόποδες του βράχου, ανήκαν σε ναό του Διονύσου. Σήμερα βέβαια έχει αποδειχθεί ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή. 

Η Ιστορία του χωριού 
Ο οικισμός Τζαμάλι εμφανίζεται επίσημα για πρώτη φορά να ανήκει στο δήμο Ορχομενού στο τέλος του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε και κατοικείται από Σαρακατσάνους (Ελληνική φυλή νομάδων κτηνοτρόφων), οι οποίοι για πολλά χρόνια ξεχειμώνιαζαν σ΄ αυτόν εδώ τον τόπο, μέχρι να ΄ρθει η άνοιξη και να ξαναπάρουν το δρόμο για τα ορεινά βοσκοτόπια τους ( Άγραφα, Καλλίδρομο, Όλυμπο, Οίτη, Όθρυ ). Όταν σιγά - σιγά άρχισαν να ασχολούνται με την γεωργία, εγκαταστάθηκαν μόνιμα, και δημιούργησαν έναν σύγχρονο οικισμό. Το 1912 καταργείται ο δήμος και το Τζαμάλι αποτελεί κοινότητα ενώ με το σχέδιο «Καποδίστριας» προσαρτάται και πάλι στον Δήμο Ορχομενού, όπου ανήκει μέχρι σήμερα!

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του χωριού μας μπορείτε να διαβάσετε με ένα κλικ ΕΔΩ

Ακούστε μερικά λόγια για την ιστορία του χωριού μας στο παρακάτω βίντεο που έχει δημιουργήσει ο κύριος Δημήτρης Αθανασίου!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

FACEBOOK

ANDROID APP

item
Wordpress