Διόνυσος Βοιωτίας - Μνημεία - Αξιοθέατα!


Ιερός Ναός Οσίου Σεραφείμ: Ο ναός του Οσίου Σεραφείμ βρίσκεται στην πλατεία του χωριού ! Θεμελιώθηκε το 1962 με την οικονομική βοήθεια των κατοίκων και εγκαινιάστηκε το 1977! Αξίζει να τον επισκεφθείτε για να θαυμάσετε από κοντά την εξαίσια αγιογράφηση στο εσωτερικό του Ναού! Ο Ναός πανηγυρίζει στις 6 Μαΐου.

Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου: Πέντε χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό, στην περιοχή Καμπιά, υπάρχει η Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου , που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και θεωρείται σύγχρονη αυτής του Οσίου Λουκά. Κατά την παράδοση ο ναός κατασκευάσθηκε με τα υλικά που μετέφεραν τα βυζαντινά αυτοκρατορικά καράβια στην Αταλάντη, με τελικό προορισμό τη μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη. Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζει στις 9 Μαΐου!

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου: Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται Ανατολικά του χωριού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Κεντρική πλατεία! Πανηγυρίζει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου!

Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής: Ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής βρίσκεται Νοτιοδυτικά του χωρίου (εντός του κοιμητηρίου) και απέχει μόλις 400 μέτρα από την κεντρική πλατεία! Μπορεί να τον δει κανείς στα αριστερά του ενώ εισέρχεται στην κατοικημένη περιοχή από τον κεντρικό οδικό άξονα! Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου!

Τεγύρα: Πέντε χιλιόμετρα βόρεια του Ορχομενού και δυο περίπου χιλ. βόρεια από το χωριό Διόνυσο (περιοχή Αρχαίο) ,στη θέση Πολυγύρα, βρίσκεται ο χαμόλοφος της αρχαίας Τεγύρας. Ο χαμόλοφος, στα πόδια του βουνού Χλωμού, προχωρούσε σαν μικρή Χερσόνησο στη λίμνη Κωπαϊδα και που στην αρχαιότητα τον ονόμαζαν Δήλο. Πιστεύεται πως σε αυτή την περιοχή ήταν η Τεγύρα ή Τέγυρα ή Τεγύραι με το φημισμένο μαντείο του θεού Απόλλωνα το ναό του με τις δυο πηγές πίσω του, οι οποίες υπάρχουν και σήμερα.Επισκεπτόμενος κανείς σήμερα την περιοχή βρίσκει μερικούς λίθους που πρέπει να προέρχονται από το ναό του θεού Απόλλωνα, του Τεγυραία. Κατά μια εκδοχή εδώ γεννήθηκε ο Απόλλωνας. Αφού η Λητώ έμεινε έγκυος από το Δία, γύριζε από τόπο σε τόπο να γεννήσει, μα καμιά χώρα δε τη δεχόταν φοβούμενη την οργή της Ήρας. Αφού πέρασε πολλά μέρη και κατέληξε στο βουνό Πτώο, ανατολικά της Κωπαΐδας. Εκεί όμως τρόμαξε από ένα αγριογούρουνο που πετάχτηκε στο δρόμο της και αναγκάστηκε να φύγει. Πέρασε βόρεια της λίμνης και κατέληξε στην Τεγύρα. Εδώ ανάμεσα στις δυο πηγές, Ελαία και Φοίνικα, σε αυτό τον απόμερο τόπο, είδε το φως για πρώτη φορά ο θεός της αρμονίας, της γαλήνης και της πνευματικής διαύγειας , ο Απόλλωνας. Κατα τον Πλούταρχο λέγεται και Τεγυραίος Απόλλωνας. Στο λόφο, τον ονομαζόμενο Δήλο, λειτουργούσε αξιόλογο μαντείο μέχρι τα χρόνια των Μηδικών πολέμων και του Πελοποννησιακού πολέμου και μόνο ύστερα απ' αυτούς έμεινε άφωνο. Όπως γράφει ο Πλούταρχος, ενώ το μαντείο των Δελφών πανικοβλήθηκε στους περσικούς πολέμους και συμβούλεψε τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντά τους και την πόλη τους και να φύγουν, αντίθετα το Τεγύραιο μαντείο έδωσε χρησμό υπέρ των Ελλήνων. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, πάντα κατά τον Πλούταρχο, το Τεγυραίο μαντείο αποδείχτηκε ανώτερο του Δελφικού.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

FACEBOOK

ANDROID APP

item
Wordpress